01 maart 2022

Tips: hoe zet je thee met losse thee?

Ben je benieuwd hoe je de lekkerste smaken uit je losse thee kunt halen? In deze blog lopen we verschillende stappen door om je te helpen de mooiste smaken in jouw kop thee te brengen.

Ontdek de kunst van het theezetten

Iedereen kan thee zetten. Een theezakje in een kop kokend water hangen, dat lukt wel. Maar hoe zet je thee met losse thee? Om per theesoort tot de zetwijze te komen die alleen de smaken geeft die je wilt en de onaangename achterwege laat, zou je best kunnen spreken van een kunst. De kunst van het theezetten.

Naast een heerlijke kop thee als resultaat, helpt het doorlopen van de stappen ook nog dat je stap voor stap meer in het nu komt. Je volledige focus op het bereiden van thee doet je alles om je heen even vergeten. Dit is jouw moment van balans vandaag.

Tips: hoe zet je thee met losse thee?

Theekeuze

Het is tijd voor de eerste stap. Welke thee heb je uitgekozen? Afhankelijk van je keuze kan je de passende zetwijze gaan bepalen. Groene, witte, oolong, zwarte, gele of Pu Er thee vragen ieder om een eigen zetwijze. Een paar graden warmer water of langere trektijd kunnen bij een groene of zwart thee bijvoorbeeld al een onaangenaam wrang mondgevoel geven. Terwijl een witte thee op te lage temperatuur of te korte trektijd vlak van smaak is. Is het blad gerold tot balletjes? Dan heeft het theeblad vaak meerdere infusies nodig om al het moois uit de thee te halen. Bestaat de thee uit kleinere (vaak gebroken) deeltjes? Dan vindt de extractie sneller plaats en kun je over het algemeen een kortere infusietijd aanhouden. Wat kleine verschillen lijken, kunnen grote smaakverschillen geven.

Stap 2

Zetwijze

De volgende stap is bepalen op welke manier je de thee gaat zetten. Gebruik je een thee-ei/theeknijper, theezeef, papieren theefilter of Magic Tea Maker? We hebben het dan over thee zetten op de Westerse manier. Kijk hoeveel ruimte het theeblad heeft om te openen. Is er voldoende ruimte? Dan krijgen de theebladeren goed de kans om hun smaak af te geven. Wanneer er minder ruimte is dan wordt dat bemoeilijkt en heb je wellicht meer tijd nodig voor de extractie. Vaak is thee die gezet wordt volgens de Westerse manier geschikt voor één of twee infusies. Ga je thee zetten op de Oosterse manier en gebruik je een gaiwan of kyusu? De theebladeren krijgen dan de volledige ruimte door de breedte van de kop of pot. Daarnaast wordt er volgens traditie meer thee gebruikt bij deze zetwijzen. Het is dan aan te raden kortere infusietijden aan te houden en meerdere infusies te maken.

Stap 3

Waterkeuze

Water kiezen is de volgende stap. Naast kraanwater kan je ook bronwater gebruiken of kraanwater filteren met een Brita of ZeroWater waterfilterkan. Iedere watersoort heeft invloed op de smaak van je thee. Dat heeft te maken met de hoeveelheid mineralen (met name calcium en magnesium) en de PH-waarde. Dit kan per regio ook nog flink verschillen. Ook al is het kraanwater in Nederland van zeer hoge kwaliteit, wanneer we hier thee mee gaan zetten blijkt het niet altijd voor het lekkerste resultaat te zorgen. Wanneer je de kunst van theezetten per thee gaat toepassen, dan zal je zien dat iedere thee zijn eigen match in watersoort heeft. Tip: maak notities zodat je de volgende keer weet welke zetwijze met welk watersoort je het beste is bevallen. Je zal ontdekken dat sommige oolongs calciumrijk water nodig hebben om typische smaakeigenschappen in je kop thee te krijgen. Daarentegen komen de meeste zwarte theeën goed te hun recht met mineraalarm water. Experimenteren maar!

Stap 4

Hoeveelheid

Na je waterkeuze volgt de stap om de juiste hoeveelheid thee te bepalen. 2 gram thee (dit is gelijk aan een schepje met een doseerlepel) voor één kop thee met een inhoud van 180 ml en 12 gram voor een pot thee met een inhoud van 1 liter is gebruikelijk. Voor een gaiwan met een inhoud van ongeveer 80-130 ml is 4 gram een goede richtlijn. Combineer je de thee bij het eten? Dan raden we je aan om je dosering te verhogen (meer thee te gebruiken) of minder water te gebruiken om tot een hoger smaakvolume van de infusie te komen. Anders is de kans aanwezig dat de smaken van de thee wegvallen bij het gerecht. Weeg de gewenste hoeveelheid thee af en zet het klaar voor de volgende stap.
Stap 5

Temperatuur

Het bepalen van de passende watertemperatuur voor de thee van jouw keuze is de volgende stap. Voor iedere theesoort is er een vuistregel die je kan aanhouden als richtlijn. Witte thee 70-90℃, groen en geel 70-85℃, oolong 80-100℃, zwart 90-100℃ en Pu Er 100℃. Let op dat wanneer je een relatief hoge temperatuur voor de theesoort aanhoudt, je de trektijd iets inkort. Temperatuur heeft veel invloed op de smaken die vrijkomen uit het theeblad in de infusie. Polyfenolen - chemische verbindingen die voorkomen in planten - zorgen voor astringentie (het wrange, trekkende mondgevoel) en lossen sneller op in heet water en dat is niet altijd wat je wilt. Temperatuur is een belangrijke factor als het gaat om het beïnvloeden van de smaken die je in je kop thee wilt krijgen.

Stap 6

Infusietijd

Je hebt nu aan de hand van de gekozen thee de juiste hoeveelheid thee afgewogen, water voorbereid op de gewenste temperatuur en je zet benodigdheden klaargezet. En dan nu de laatste stap voordat je kunt gaan genieten van je heerlijke kop thee. We gaan de infusietijd, oftewel trektijd, bepalen. Op de verpakking van HAO TCHA thee, of op de HAO TCHA website, vind je het zetadvies inclusief de infusietijd terug. Vaak wordt bij theeën van andere merken ook een zetadvies gegeven. Is er geen zetadvies bekend? Dan kunnen deze tips je helpen. Ga je op een Westerse wijze thee zetten? Je kunt dan 1-2 minuten aanhouden. Bij een Oosterse zetwijze is 30 - 90 sec per infusie een richtlijn. Over het algemeen kan je aanhouden dat bij een hogere watertemperatuur de extractie sneller gaat en de thee dus sneller zijn smaak aan het water afgeeft. Het resultaat is een intensere infusie. Een kortere infusietijd is dan aan te raden.

Stap 7

Genieten

Gefeliciteerd! Het is je gelukt! Er staat een heerlijke kop thee voor je met alle unieke smaken die vanuit het blad in de infusie zijn beland. Daar mag je best trots op zijn. Als je veel plezier haalt uit het zetten van thee en deze kunst wellicht ook onder de knie probeert te krijgen, dan is het maken van notities misschien iets voor jou. Door het opschrijven van alle stappen en ervaringen die je zintuigen opdoen, kom je nog meer in het nu. Dat is precies waar wij van HAO TCHA veel voldoening uit halen. Is het gelukt om jouw moment van reflectie te creëren? Heeft het bereiden en drinken van thee bijgedragen aan een betere balans in jouw dag? Dan is het morgen misschien wel tijd voor het bewust zetten van een nieuwe thee uit jouw voorraadkast met thee.

En nu jij!

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden? Bestel je thee bij HAO TCHA en ga thuis experimenteren. Wie weet kunnen onze tips je helpen thee te laten proeven zoals je nog nooit eerder hebt gedaan. Veel plezier!
Bestel hier jouw thee
Moment of reflection

Exclusieve pure thee uit Taiwan

Wij maken het je graag makkelijk

Gratis verzending binnen NL bij bestellingen vanaf € 30. Voor vragen, zie veelgestelde vragen bij onze Klantenservice pagina.

A Moment of reflection

Proef de meest bijzondere theesoorten van Taiwan

We geloven in het vinden van balans. Je zou ook kunnen zeggen, het is het blijven zoeken naar balans. We bewegen tenslotte mee met de golven van het leven, met de ups en downs. HAO TCHA is een manier om je op je gemak te voelen. Om een moment van reflectie en innerlijke rust te vinden.

Ontdek Taiwanese thee