Iedereen kan thee zetten. Een theezakje in een kop kokend water hangen, dat lukt wel. Maar hoe zet je thee met losse thee? Om per theesoort tot de zetwijze te komen die alleen de smaken geeft die je wilt en de onaangename achterwege laat, zou je best kunnen spreken van een kunst. De kunst van het theezetten.
Naast een heerlijke kop thee als resultaat, helpt het doorlopen van de stappen ook nog dat je stap voor stap meer in het nu komt. Je volledige focus op het bereiden van thee doet je alles om je heen even vergeten. Dit is jouw moment van balans vandaag.
Het is tijd voor de eerste stap. Welke thee heb je uitgekozen? Afhankelijk van je keuze kan je de passende zetwijze gaan bepalen. Groene, witte, oolong, zwarte, gele of Pu Er thee vragen ieder om een eigen zetwijze. Een paar graden warmer water of langere trektijd kunnen bij een groene of zwart thee bijvoorbeeld al een onaangenaam wrang mondgevoel geven. Terwijl een witte thee op te lage temperatuur of te korte trektijd vlak van smaak is. Is het blad gerold tot balletjes? Dan heeft het theeblad vaak meerdere infusies nodig om al het moois uit de thee te halen. Bestaat de thee uit kleinere (vaak gebroken) deeltjes? Dan vindt de extractie sneller plaats en kun je over het algemeen een kortere infusietijd aanhouden. Wat kleine verschillen lijken, kunnen grote smaakverschillen geven.
De volgende stap is bepalen op welke manier je de thee gaat zetten. Gebruik je een thee-ei/theeknijper, theezeef, papieren theefilter of Magic Tea Maker? We hebben het dan over thee zetten op de Westerse manier. Kijk hoeveel ruimte het theeblad heeft om te openen. Is er voldoende ruimte? Dan krijgen de theebladeren goed de kans om hun smaak af te geven. Wanneer er minder ruimte is dan wordt dat bemoeilijkt en heb je wellicht meer tijd nodig voor de extractie. Vaak is thee die gezet wordt volgens de Westerse manier geschikt voor één of twee infusies. Ga je thee zetten op de Oosterse manier en gebruik je een gaiwan of kyusu? De theebladeren krijgen dan de volledige ruimte door de breedte van de kop of pot. Daarnaast wordt er volgens traditie meer thee gebruikt bij deze zetwijzen. Het is dan aan te raden kortere infusietijden aan te houden en meerdere infusies te maken.
Water kiezen is de volgende stap. Naast kraanwater kan je ook bronwater gebruiken of kraanwater filteren met een Brita of ZeroWater waterfilterkan. Iedere watersoort heeft invloed op de smaak van je thee. Dat heeft te maken met de hoeveelheid mineralen (met name calcium en magnesium) en de PH-waarde. Dit kan per regio ook nog flink verschillen. Ook al is het kraanwater in Nederland van zeer hoge kwaliteit, wanneer we hier thee mee gaan zetten blijkt het niet altijd voor het lekkerste resultaat te zorgen. Wanneer je de kunst van theezetten per thee gaat toepassen, dan zal je zien dat iedere thee zijn eigen match in watersoort heeft. Tip: maak notities zodat je de volgende keer weet welke zetwijze met welk watersoort je het beste is bevallen. Je zal ontdekken dat sommige oolongs calciumrijk water nodig hebben om typische smaakeigenschappen in je kop thee te krijgen. Daarentegen komen de meeste zwarte theeën goed te hun recht met mineraalarm water. Experimenteren maar!
Het bepalen van de passende watertemperatuur voor de thee van jouw keuze is de volgende stap. Voor iedere theesoort is er een vuistregel die je kan aanhouden als richtlijn. Witte thee 70-90℃, groen en geel 70-85℃, oolong 80-100℃, zwart 90-100℃ en Pu Er 100℃. Let op dat wanneer je een relatief hoge temperatuur voor de theesoort aanhoudt, je de trektijd iets inkort. Temperatuur heeft veel invloed op de smaken die vrijkomen uit het theeblad in de infusie. Polyfenolen - chemische verbindingen die voorkomen in planten - zorgen voor astringentie (het wrange, trekkende mondgevoel) en lossen sneller op in heet water en dat is niet altijd wat je wilt. Temperatuur is een belangrijke factor als het gaat om het beïnvloeden van de smaken die je in je kop thee wilt krijgen.
Je hebt nu aan de hand van de gekozen thee de juiste hoeveelheid thee afgewogen, water voorbereid op de gewenste temperatuur en je zet benodigdheden klaargezet. En dan nu de laatste stap voordat je kunt gaan genieten van je heerlijke kop thee. We gaan de infusietijd, oftewel trektijd, bepalen. Op de verpakking van HAO TCHA thee, of op de HAO TCHA website, vind je het zetadvies inclusief de infusietijd terug. Vaak wordt bij theeën van andere merken ook een zetadvies gegeven. Is er geen zetadvies bekend? Dan kunnen deze tips je helpen. Ga je op een Westerse wijze thee zetten? Je kunt dan 1-2 minuten aanhouden. Bij een Oosterse zetwijze is 30 - 90 sec per infusie een richtlijn. Over het algemeen kan je aanhouden dat bij een hogere watertemperatuur de extractie sneller gaat en de thee dus sneller zijn smaak aan het water afgeeft. Het resultaat is een intensere infusie. Een kortere infusietijd is dan aan te raden.
Gefeliciteerd! Het is je gelukt! Er staat een heerlijke kop thee voor je met alle unieke smaken die vanuit het blad in de infusie zijn beland. Daar mag je best trots op zijn. Als je veel plezier haalt uit het zetten van thee en deze kunst wellicht ook onder de knie probeert te krijgen, dan is het maken van notities misschien iets voor jou. Door het opschrijven van alle stappen en ervaringen die je zintuigen opdoen, kom je nog meer in het nu. Dat is precies waar wij van HAO TCHA veel voldoening uit halen. Is het gelukt om jouw moment van reflectie te creëren? Heeft het bereiden en drinken van thee bijgedragen aan een betere balans in jouw dag? Dan is het morgen misschien wel tijd voor het bewust zetten van een nieuwe thee uit jouw voorraadkast met thee.
Gratis verzending binnen NL bij bestellingen vanaf € 30. Voor vragen, zie veelgestelde vragen bij onze Klantenservice pagina.
We geloven in het vinden van balans. Je zou ook kunnen zeggen, het is het blijven zoeken naar balans. We bewegen tenslotte mee met de golven van het leven, met de ups en downs. HAO TCHA is een manier om je op je gemak te voelen. Om een moment van reflectie en innerlijke rust te vinden.
Ontdek Taiwanese thee