10 februari 2022

Waarom zou ik kiezen voor losse thee?

Losse thee, theezakjes, instant; thee is er in verschillende vormen. Wanneer kies je voor losse thee, en hoe kom je tot een keuze? In deze blog gaan we jou daarbij helpen!

Waarom kiezen voor losse thee?

Of je nu graag een krachtige, volle zwarte thee of liever een milde, vegetale groene thee drinkt, losse thee heeft een breed palet aan smaken te bieden. Naast persoonlijke voorkeur, kan ook het moment van de dag, of het gerecht waar je de thee mee wilt combineren een rol spelen in je keuze. Losse thee is voor iedereen, voor ieder moment. Het aanbod in losse thee is enorm gevarieerd.

Het bekende theezakje, ook wel theebuiltje, wordt vanwege zijn gemak in het Westen veel gebruikt bij het zetten van een kop thee. Instant thee is een andere snelle manier om thee te bereiden, het aanbod hierin is wel een stuk beperkter. Losse thee noemen we ook wel “whole leaf tea”, omdat het theeblad of bladeren met een knop en deel van de steel te herkennen zijn.

Wanneer en waarom kies je eigenlijk voor losse thee? En niet onbelangrijk: waar kan je losse thee kopen? We zetten de vijf belangrijkste voordelen van losse thee voor je op een rij.

Nr. 1

Beleving

Als je denkt aan losse thee, dan volgt de gedachte "geen tijd voor" waarschijnlijk al snel. Dat is wat ik vaak hoor wanneer ik aan anderen vertel bijna altijd voor losse thee te kiezen. Ja, thee zetten met losse thee kost je iets meer tijd dan een theezakje in een kop heet water 'hengelen'. Het hóeft alleen niet heel veel meer te zijn. Eén theelepel losse thee in een theefilter of theezeef is zo gedaan. Heb je echter behoefte aan een moment van bezinning, of wil je simpelweg even je gedachten laten voor wat ze zijn? Verleg je aandacht dan volledig naar het zetten van een heerlijke kop thee. Hoe ziet het droge blad eruit? Welke geuren herken je? In het droge blad, maar ook in de infusie, en vervolgens in het natte blad. Prikkel al je zintuigen door met aandacht thee te bereiden en drinken. Voor je het weet ben je alles om je heen voor een moment vergeten.
Nr. 2

Zien wat je drinkt

Een zeer te waarderen voordeel van losse thee is dat je het theeblad goed kunt zien. Voordat je de thee in bijvoorbeeld een theefilter doet, leg een hoopje op je hand, of in een wit schaaltje, en bekijk de thee eens aandachtig. Zie je bladnerven, steeltjes? Hoe groot zijn de bladeren (zijn ze gebroken of heel) en welke kleuren zie je terug? Bij iedere andere theesoort die je op deze manier bekijkt zal je verschillen zien. Voor theekenners is dit een must omdat zij de thee zo goed proberen te beoordelen op kwaliteit. Je kunt het ook zien als een extra dimensie bij het bewust bereiden en drinken van je thee.

Nr. 3

Smaak & geur

Door de hoge kwaliteit van onze losse thee heeft de infusie niet alleen veel smaak maar ook complexiteit te bieden. Daarmee bedoelen we dat er veel verschillende soorten smaken te herkennen zijn. Een theesoort kan bijvoorbeeld zoet, fruitig, romig én bloemig zijn. Iedere infusie brengt een andere smaakbeleving met zich mee. Bij sommige oolongs lijkt het bijna of je per infusie ‘een nieuw laagje’ van de thee afhaalt. Vergelijkbaar met het pellen van een ui. Bij iedere infusie opent het theeblad zich verder, en gaat het water een nieuwe reactie aan met het blad. Als je dan ook nog een verse batch thee voor je hebt, dan zijn de geuren extra intens. Wil je deze zo lang mogelijk in het blad vasthouden? Bewaar je losse thee dan op een droge, donkere, luchtdichte plek op kamertemperatuur. Hoe minder zuurstof er bij de thee komt, hoe beter de thee zijn aroma's behoudt.
Nr. 4

Doseren

Het doseren van de hoeveelheid thee voor jouw kop of theepot is een groot voordeel wanneer je thee zet met losse thee. Je kunt de hoeveelheid precies naar jouw wens en smaak aanpassen. Dat kan erg handig zijn wanneer je thee gaat combineren met een gerecht. Wanneer deze sterk van smaak is, we noemen dat een hoog smaakvolume, dan is het aan te raden de thee-water ratio aan te passen. Gebruikelijk is om 2 gram per 180 ml water aan te houden. Wanneer je deze thee bij een gerecht met hoog smaakvolume gaat drinken dan zou je ervoor kunnen kiezen om of een kleinere hoeveelheid thee te maken (2 gram op 90 ml water) of meer theeblad te gebruiken (3 gram op 180 ml water). Met losse thee ben je heel flexibel als het gaat om doseren.

Nr. 5

Duurzaam

Tenslotte wordt door sommigen ook bewust voor losse thee gekozen omdat het als duurzaam gezien wordt omdat er minder verpakkingsmateriaal nodig. Sommige theezakjes zijn vierdubbel verpakt (theezakje, envelopje, theedoos, cellofaan om theedoos) om smaakverlies te beperken. Door te letten op minder verpakkingsmateriaal zijn er minder grondstoffen nodig en wordt er minder energie verbruikt. Wil je meer bijdragen aan duurzaam thee drinken? Let dan vooral op de hoeveelheid water die je gebruikt wanneer je thee gaat zetten. Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt en gooi geen water weg.

Waar kan ik losse thee kopen?

Wil je ook zelf ervaren wat het bereiden en drinken van losse thee voor jou kan doen? Losse thee kun je vinden in de thee speciaalzaak, natuurvoedingswinkels en natuurlijk ook in onze online winkel. Ontdek hier het assortiment hoge kwaliteit pure losse thee uit Taiwan.
HAO TCHA collectie
Moment of reflection

Exclusieve pure thee uit Taiwan

Wij maken het je graag makkelijk

Gratis verzending binnen NL bij bestellingen vanaf € 30. Voor vragen, zie veelgestelde vragen bij onze Klantenservice pagina.

A Moment of reflection

Proef de meest bijzondere theesoorten van Taiwan

We geloven in het vinden van balans. Je zou ook kunnen zeggen, het is het blijven zoeken naar balans. We bewegen tenslotte mee met de golven van het leven, met de ups en downs. HAO TCHA is een manier om je op je gemak te voelen. Om een moment van reflectie en innerlijke rust te vinden.

Ontdek Taiwanese thee