Losse thee

De rijke oosterse theecultuur

De rijke oosterse theecultuur kent een lange geschiedenis en heeft een belangrijke rol gespeeld in de culturen van landen als China, Japan, en Taiwan.

Losse thee

In het westen wordt thee nog steeds minder gewaardeerd als dagelijkse drank in vergelijking met bijvoorbeeld koffie. Echter, in het oosten is thee een van de zeven essentiële elementen van het dagelijks leven. Families, vrienden en collega’s komen samen om te genieten van hoogwaardige thee. Thee connaisseurs zijn het erover eens dat echte, zuivere en exclusieve losse thee uit het oosten rechtstreeks van de theeplantage de beste keuze is. Iedere infusie onthult nieuwe aroma’s en het brede scala aan smaken en variaties biedt theedrinkers de mogelijkheid om hun eigen unieke smaak te ontwikkelen.

Wonderschoon eiland

Ilha Formosa

Formosa - letterlijk vertaald “de wonderschone” - werd Taiwan genoemd toen de Portugezen eind 16e eeuw het eiland ontdekten. De traditie van het maken van thee begon een eeuw later met variëteiten van de Camellia Sinensis theeplant die vanuit het vasteland van China door een handelaar mee zijn gebracht. De cultivatie bleek een succes te zijn, de plant voelde zich er thuis. In diezelfde periode werd ook de wilde theeplant ontdekt.

Hoog potentieel

Cultivatie van thee

Al snel werd de cultivatie van thee ontwikkeld door kolonisten die over het eiland regeerden. Het was een Brit die de potentie pas echt in zag en de ontwikkeling op grotere schaal voort zette. Hierdoor werden vanaf 1866 halffabrikaten niet langer over de hele wereld verhandeld, maar op het eiland zelf bewerkt. Tijdens de Japanse bezetting later die eeuw werd verder geïnvesteerd in nieuwe machines en variëteiten met de focus op productie van zwarte thee om aan de vraag in thuismarkt Japan te kunnen voldoen. Passend bij de focus op deze volledig geoxideerde theesoort vond in Nantou een belangrijke primeur plaats 20 jaar later, de Assam theeplant werd geïntroduceerd.
Nieuwe focus

Verschuiving naar oolong thee

Met het vertrek van de Japanners na het einde van de Tweede Wereldoorlog nam de grote vraag naar zwarte thee af en de focus kwam op de binnenlandse vraag te liggen. Alle pijlers gericht op Oolong thee, daar was - en is nog steeds - meer aan te verdienen dan zwarte en groene thee vanwege de gestegen arbeidskosten door industrialisatie. Van alle geproduceerde thee in Taiwan blijft nu zo’n 85% in het land voor eigen gebruik, de rest wordt geëxporteerd. Grootschalige fabrieken hebben plaats gemaakt voor zelfproducerende en zelf verwerkende theeboeren.

Wereldberoemde theeën

Ook de thee is wonderschoon

Niet alleen het eiland heeft terecht de naam Formosa, de wonderschone, gekregen, ook de thee kun je wonderschoon noemen. Taiwan staat bekend om zijn wereldberoemde theeën, waarvan het overgrote deel oolong thee is. Deze semi-geoxideerde thee staat voor bijna 95% van de totale theeproductie op het eiland waarvan de helft High Mountain - ook genoemd Gaoshan - thee is. Groene en zwarte thee worden ook geproduceerd maar in veel kleine oplage, maar daardoor zeker niet minder van kwaliteit. Het kleinste aandeel in productie is die van witte thee, enkele zeer unieke oplagen kun je treffen als je ze weet te vinden.

Exclusieve productie

Taiwan als speler in de theemarkt

Bij thee connoisseurs over de hele wereld zijn de Taiwanese theeën alom bekend, vaak ook favoriet. Ook is het een gegeven dat de Taiwanezen vooral hun ‘eigen’ thee drinken. Toch is Taiwan een zeer kleine speler op de thee producerende wereldmarkt. In Azië zijn Thailand, Vietnam en Indonesië de grote spelers waar de focus vooral ligt op massaproductie.

TRES

Onderzoek & experimenten

Om de positionering van het eiland met zijn bijzondere theeën onderscheidend te blijven houden is er het unieke en professionele Taiwan Tea Research and Extension Station (TRES) om de theeplantages over het hele eiland te ondersteunen. TRES houdt zich bezig met onderzoek en experimenten, het bieden van educatie, het verder ontwikkelen van het verbouwen, de productieprocessen en het verwerken van de thee. Variëteiten die door TRES ontwikkeld en onderzocht zijn herken je aan de twee type coderingen die toegewezen zijn. Laten we Jade Oolong als voorbeeld nemen. De officiële benaming hiervoor is TTES #13; 2029. Inmiddels heeft TRES 24 variëteiten geregistreerd en met de theeboeren gedeeld.
Typisch Taiwanees

Theecultuur

De theecultuur van Taiwan is rijk te noemen, maar eigenlijk nog niet zo heel oud als je het vergelijkt met bijvoorbeeld China. De groep Taiwanezen die op de traditionele wijze thee bereidt en drinkt middels theeceremonies is klein. Steeds groter wordt de groep die vooral thee kent van het trendy Bubble Tea drankje. Tea Masters is een typisch Taiwanees fenomeen in de Taiwanese theecultuur. Een Tea Master heeft vaak vele jaren van ervaring en kennis opgedaan in de wereld van thee en begeleidt de theeceremonie die in veel opzichten lijkt op de Chinese Gong Fu Cha wijze. Een ‘big smile’ is het doel van de ceremonie. Met de mooie theeën die Taiwan te bieden heeft is dat niet zo moeilijk.

Moment of reflection

Exclusieve pure thee uit Taiwan

Wij maken het je graag makkelijk

Gratis verzending binnen NL bij bestellingen vanaf € 30. Voor vragen, zie veelgestelde vragen bij onze Klantenservice pagina.

Onze thee wordt geleverd in een hersluitbare stazak. Wanneer je na gebruik de zak goed luchtdicht afsluit en op een constante droge, koele (kamertemperatuur) plek bewaard behoudt de thee ongeveer 2 jaar zijn smaak. Daarna kan de intensiteit van de aroma's wat afnemen maar de smaak zal nooit echt veranderen. Ook het vermijden van (zon)licht is belangrijk voor het behouden van de smaak. Thee kan makkelijk aroma's overnemen. Wanneer je de thee wilt bewaren in een pot of blik, let er dan goed op dat er geen geuren zijn overgebleven van andere theeën of andere voedingswaren.

Losse thee kan je op verschillende wijzen zetten. Belangrijk is dat het blad tijdens het infuseren de ruimte krijgt om te openen zodat deze meer smaak af kunnen geven. Voor een kop thee kan je 2 gram thee aanhouden en voor een pot 6 gram. De trektijd is gemiddeld 1 tot 2 minuten en de watertemperatuur tussen de 80 en 100 graden. Raadpleeg het zetadvies voor de betreffende thee. Een roestvrijstalen of papieren theefilter zijn zeer geschikt voor het zetten van losse thee. Maar ook een theepot met (ingebouwde) zeef, de frenchpress en magic teamaker geven een lekkere kop thee.

Door de hoge kwaliteit van onze losse thee heeft de infusie veel smaak. Je kunt met een eenheid meerdere koppen thee zetten, meestal 2 tot 6, afhankelijk van de soort thee. Iedere infusie brengt een andere smaakbeleving met zich mee. Het doseren van de hoeveelheid thee voor jouw kop of theepot is een groot voordeel wanneer je thee zet met losse thee. Je kunt de hoeveelheid precies naar jouw wens en smaak aanpassen. Tenslotte wordt door sommigen ook bewust voor losse thee gekozen omdat het als duurzaam gezien wordt omdat er geen verpakkingsmateriaal nodig is om de individuele porties thee in te verpakken. Lees meer in onze blog.

Op dit moment is HAO TCHA thee exclusief verkrijgbaar via onze webshop www.haotcha.com.

A Moment of reflection

Proef de meest bijzondere theesoorten van Taiwan

We geloven in het vinden van balans. Je zou ook kunnen zeggen, het is het blijven zoeken naar balans. We bewegen tenslotte mee met de golven van het leven, met de ups en downs. HAO TCHA is een manier om je op je gemak te voelen. Om een moment van reflectie en innerlijke rust te vinden.

Ontdek Taiwanese thee