Pouchong is een licht geoxideerde (8-18%) oolong thee die met name in het Noorden van Taiwan geproduceerd wordt. Onze Pouchong komt uit de regio When Sang, waar de meeste hoge kwaliteit van deze soort zijn oorsprong vindt op een hoogte van 600-700 meter. Baozhong, Bao Zhong of Pouchong, allemaal benamingen voor dezelfde thee, staat in de top 10 van Taiwans bekendste theeĆ«n vanwege zijn milde en tevens rijke, delicate aromaās. Een toegankelijke thee voor wie voor het eerst in aanraking komt met oolong.
Thee is in verschillende categorieƫn in te delen wanneer je naar de mate van oxidatie van het theeblad kijkt. Groen, wit, oolong, zwart en Pu-Er zijn de vijf soorten thee. Oolong is een gedeeltelijk geoxideerde thee en zit daarom tussen groene en zwarte thee in.
Pouchong is de meeste lichte van alle oolong soorten en is wereldberoemd geworden door zijn unieke bloem aroma en de vegetale noten van een groene thee maar met nauwelijks een astringent mondgevoel. Ervaren thee kenners, vaak opgeleid tot theesommeliers, herkennen orchidee en kamperfoelie. Nori, spinazie en soms erwtjes worden ook geproefd. Bovenal is de infusie van deze thee zoet. Door de eigenschappen dan de meestal gebruikte variƫteiten Chin-Shin en Jhinhsuan en de bewerking van het blad komt de bloemige geur naar voren. Deze thee is verfrissend, soepel en laat een filmend laagje achter op je tong.
Met slechts 24 uur verwerkingstijd vanaf het moment dat het theeblad geplukt is, is dit het kortste productieproces van alle oolong soorten. Tea Master San-He Yu en Tea Master Weng zijn zeer ervaren theemakers en beheersen hun vak tot in de puntjes. Door hun goed getrainde en zeer sterk ontwikkelde eigenschap om geuren te herkennen weten zij precies wanneer het tijd is voor de volgende fase van het proces.
Het droge blad van Pouchong Oolong is licht gedraaid waardoor het theeblad nog goed te zien is. Verschillende tinten groen en een bijna blauwe gloed zijn in het blad te herkennen. Na infusie is het natte blad groen, tekenen van oxidatie zijn nagenoeg niet te zien maar heeft wel degelijk plaatsgevonden. Hoe verser de thee, hoe meer en sterker de aromaās aanwezig zijn. Onze theesommeliers adviseren deze thee te zetten met 90 graden, bij voorkeur zacht, water. Volgens de Westerse zetwijze is 3 minuten trektijd aan te raden, volgens Oosterse zetwijze kunnen meerdere korte infusies de verschillende ālagenā in de thee naar voren brengen.
Gratis verzending binnen NL bij bestellingen vanaf ā¬ 30. Voor vragen, zie veelgestelde vragen bij onze Klantenservice pagina.
Losse thee kan je op verschillende wijzen zetten. Belangrijk is dat het blad tijdens het infuseren de ruimte krijgt om te openen zodat deze meer smaak af kunnen geven. Voor een kop thee kan je 2 gram thee aanhouden en voor een pot 6 gram. De trektijd is gemiddeld 1 tot 2 minuten en de watertemperatuur tussen de 80 en 100 graden. Raadpleeg het zetadvies voor de betreffende thee. Een roestvrijstalen of papieren theefilter zijn zeer geschikt voor het zetten van losse thee. Maar ook een theepot met (ingebouwde) zeef, de frenchpress en magic teamaker geven een lekkere kop thee.
Onze thee wordt geleverd in een hersluitbare stazak. Wanneer je na gebruik de zak goed luchtdicht afsluit en op een constante droge, koele (kamertemperatuur) plek bewaard behoudt de thee ongeveer 2 jaar zijn smaak. Daarna kan de intensiteit van de aroma's wat afnemen maar de smaak zal nooit echt veranderen. Ook het vermijden van (zon)licht is belangrijk voor het behouden van de smaak. Thee kan makkelijk aroma's overnemen. Wanneer je de thee wilt bewaren in een pot of blik, let er dan goed op dat er geen geuren zijn overgebleven van andere theeƫn of andere voedingswaren.
Biologische thee wordt geproduceerd met methoden die voldoen aan de normen van de biologische landbouw, die een ecologisch evenwicht en het behoud van biodiversiteit nastreeft. Thee kan door de boer biologisch geteeld worden, maar geen keurmerk hebben omdat de boer deze niet heeft aangevraagd. Dat kan zijn omdat het traject naar een bio-keurmerk tijd en geld kost. Regelmatig wordt er door de boer gekozen voor een biologische teelt simpelweg omdat chemische mest- en bestrijdingsmiddelen geld kosten. HAO TCHA thee heeft geen keurmerk voor biologische teelt. De Empress Oolong, Oriental Beauty Oolong en Honey Black zijn theeƫn die met zekerheid niet zijn bespoten. De Jacobiasca formosana sprinkhaan wordt op deze manier uitgenodigd om de plantages te bezoeken. Zonder bijten van het blad van de theeplant ontwikkelen deze theeƫn niet hun unieke honingsmaak.
Helaas is het niet mogelijk om een product te ruilen. Wel is het mogelijk een product binnen 14 kalenderdagen na levering te retourneren en een nieuwe bestelling te plaatsen.
We geloven in het vinden van balans. Je zou ook kunnen zeggen, het is het blijven zoeken naar balans. We bewegen tenslotte mee met de golven van het leven, met de ups en downs. HAO TCHA is een manier om je op je gemak te voelen. Om een moment van reflectie en innerlijke rust te vinden.
Ontdek Taiwanese thee